Ugrás a fő tartalomra

A hiphop műfaj legjobbjai a Hősök! Koncertkritika.

Amikor szeptember közepén puszta kíváncsiságból kilátogattunk a Városligeti Műjégpályára (16. Offline Sport Games), nem számítottunk akkora feltöltésre, mint amit ott kaptunk végül. Egészen konkrétan a Hősök fellépéséről beszélünk, amikor Eckü és Mentha Dj Gozth lemezlovassal kiegészülve pillanatok alatt felpörgették az egybegyűlteket. 

„Az alapvetően Veszprémhez köthető hiphop formáció” - olvasható számtalan cikkben a csapat kapcsán, amely elsőre talán furcsa lehet, mégis fontos momentum a Hősöket tekintve, ugyanis rajtuk érezhető, hogy nem csak mondják, de valóban nem felejtették el, hogy honnan indultak. Sőt, szeretnek is hazatérni! Nem csoda tehát, hogy a mára már hagyományukká vált szülinapi koncertjüket is a veszprémi Expresszóban rendezik meg évről-évre (idén 14. évfordulójukat ünnepelték). Az OSG után pedig nem volt kérdés, hogy nekünk is útra kell kelnünk. És megérte!

Ugyanis ilyen a lendületes produkciót ritkán kap az ember! Eckü és Mentha már színpadra lépésük első pillanatától olyan szinten vonzzák az ember figyelmét, hogy egészen a műsor végéig elfeledkezünk a külvilágról, ezzel félredobva a teendők hosszú gondolati listáját, így a nehéz súlyokat jelentő problémákat is. A levegőben energia, szeretet, és irdatlan alázat áramlik, holott Mentháék okkal lehetnek büszkék a szépen felépített, ötletes, érett produkcióra. A szövegeket tekintve pedig nem kell tartanunk az elcsépelt és kommersz gondolatoktól, ugyanis a srácoknál nincsenek ilyenek.

Muszáj szót emelnünk a zenekari tagok mellett is, akikkel igazán izgalmas hangszerelésben csendülnek fel a már jól ismert dalok. A billentyűnél Bodnár Balázs, basszusgitáron Kéri Kolos, gitáron Szabó Ádám, a dobnál Kolonics Máté állja meg helyét. A plusz fűszerezettséget a trombita, vagyis Hóbor Bence, és Vörös Janka jelentik. Érdekesség, hogy Jankán érezni lehet, hogy alapvetően a jazz műfajban mozog, zenei nyitottságának, valamint mély tudásának köszönhetően mégsem zavaró, sőt, nehéz a koncert során nem kimondani legalább 10x, hogy ez az énekesnő mennyire bámulatos!!!

Egy szülinapi bulihoz vendégek is dukálnak, a fiúk pedig ezen a téren sem hazudtolták meg önmagukat. Olyan előadókat hívtak társul erre az estére, akiket nem csak szakmailag tisztelnek, de igaz barátság is összeköti őket. Így lépett színpadra többek között Siska Funiccsi (Nosztalgia), a Különvélemény, valamint Tkyd (Próbáld meg, Ha én lennék a főnök) is. A legmeghatóbb, mondhatni extázis pillanat azonban a koncert végén érkezett el, amikor a csapat egykori tagja, Brash csatlakozott a srácokhoz, hogy együtt adják elő az Enyém című dalukat. Egyből érezni lehetett a közönségen, hogy a mai napig mennyire szeretik őt, emlékek idéződtek fel, és szemmel láthatóan Brash is örömmel vállalta a felkérést.

A Hősök repertoárja átölelte a csapat munkásságát, egyaránt hallhattunk régi és új dalokat is (Oooh, Legjobban, Északon délen, Rég láttalak, 2 kaliber, Majd lesz valahogy, Mindörökké, Aki velünk, Betűzdel, Ha mi lépünk fel, Egy vér, Nem vagy egyedül), magabiztosságuk, precizitásuk, valamint zene iránti elkötelezettségük meg egyszerűen lebilincselő. Közönségüket tekintve meg kell jegyeznünk, hogy ritkán lát az ember ennyire színes tábort (talán egy leheletnyivel voltak többen a srácok, és a korosztály meghatározása sem egyszerű feladat, hiszen minden generáció képviseltette magát). Külön piros pont, hogy a koncert után az első sorokkal lepacsiztak a srácok (igazából mindenkivel, aki ott maradt). Amíg más táborokban az emberek képesek az előadó közelében ragadni, hogy néhány percig még kedvencükkel lehessenek, addig itt gondoltak másikra is, és hagyták, hogy mindenki tűzközelbe jusson egy picit. Kulturált közösségbe csöppenhettünk bele ezen az estén! Gozth pedig koncertek után hajnalig pörgette a jobbnál-jobb zenéket, amelynek meg is lett az eredménye, hiszen sokan maradtak az Expresszó zárásáig.

Mindenkinek szíve joga véleményt alkotni erről a műfajról, azonban a Hősök tehetsége vitathatatlan. Amikor, mindegy is milyen okból, de sokéves zenekarok bomlanak fel egymásután, akkor mindenképpen tiszteletreméltó az a szorgalom, és az a könnyedség (próbálják az embereket természetesen, minden mesterkéltségtől mentesen szórakoztatni, és magukat nem túl komolyan venni), amit Ecküéktől kaphatunk. Részemről immáron nem kérdés, hogy a jelenlegi hazai zenei élet legjobb, legerősebb hiphop formációja a Hősök.

A buli előtt beszélgettünk egy picit a srácokkal,
az interjút itt olvashatjátok!

TOVÁBBI KÉPEK ITT!

Írta: Nikkk
Képek: Andi

A cikk újraközlése csak linkelt forrásmegjelöléssel lehetséges!